Hållbarhetskampanj
Avfall – Del 1.
Vi arbetar hårt mot att nå de globala målen 2023 angående bland annat matavfall. I några av våra områden pågår avfallssorteringen för fullt, och innan slutet av 2023 ska samtliga områden i vårt bestånd ha kommit i gång med sin matavfallsinsamling.
I matavfallsbehållaren slängs bara matavfall. Tänk på att ingen plast får förekomma varken i eller runt den bruna matavfallspåsen. Det innebär att man förstör hela biogasframställningen och det förstör därför poängen med själva avfallssorteringen.
Behöver du hjälp eller har frågor kring ditt matavfall? Tveka inte på att kontakta din kvartersvärd!
Avfall – Del 2.
Håll koll på ditt mat-och restavfall
Att sortera rest-och matavfall är en enkel men effektiv handling som kan göra stor skillnad för miljön. Genom att skilja detta avfall från vanligt sopavfall kan det omvandlas till användbara resurser som kompost eller biogas. Matavfall, till exempel grönsaks- och fruktavfall samt matrester, kan komposteras för att producera näringsrik jord som kan användas för odling. Restavfall, såsom papper, kartong och vissa plastprodukter, kan återvinnas för att minska mängden avfall som hamnar på deponi eller förbränning.
Genom att ta steget att sortera ditt avfall på rätt sätt kan du bidra till att minska avfallsmängden och främja hållbarhet för framtida generationer. Bra va?
Våra olika områden har i dagsläget olika sorteringsmöjligheter. Alla kommunens återvinningsstationer finns presenterade på Lidköping kommuns hemsida, ifall du behöver uppsöka någon av dem!
Hållbar konsumtion – Tävling AVSLUTAD
Som ni kanske känner till valde vi att avsluta vår första del i vår hållbarhetskampanj med en tävling inom ämnet hållbar konsumtion. Det var många av er tävlande som svarade rätt och därför lottade vi ut de tre priserna som innehöll biobiljetter bland dem som hade svarat rätt. Nu är vinnarna kontaktade via telefon och här nedan kommer de rätta svaren:
Fråga 1. Hur många jordklot förbrukar vi per år? – 4,2 st.
Fråga 2. Hur mycket minskar du koldioxidutsläppet med under ett år om du har en sträcka på 5km till ditt jobb och cyklar dit istället för att ta bilen? – Cirka 400kg.
Fråga 3. Kan du nämna två exempel på hur man kan minska matsvinnet? – T.ex. köpa ”fulfrukt”/mat med kort datum, frysa in överbliven mat etc.
Fråga 4. Genom att köpa något som redan är producerat minskar du ditt avtryck på planeten. Kan du nämna tre second hand-butiker som finns i Lidköping? – T.ex. FA-fyndet, Agape Second Hand, Busfrö etc.
Fråga 5. Vad kan du göra för att minska plastförbrukningen? – T.ex. använda bivaxduk istället för plastfolie, köpa en flergångskasse när du handlar, skippa engångsprodukter etc.
Håll utkik i våra kanaler framöver – nu är vi redo att ta oss an nästa del i vår kampanj med temat avfall!
Hållbar konsumtion – Del 1.
I Sverige lever vi som om det fanns 4,2 jordklot. Det innebär att djur, natur och människor i andra länder och generationer får betala för det vi konsumerar. För att vi ska kunna nå FN:s globala mål om hållbar utveckling till 2030 behöver vi förändra våra beteendemönster radikalt. Målen utgör en plan för hur vi tillsammans kan göra världen bättre för alla människor, och din hjälp behövs för att målen ska bli verklighet.
AB Bostäder arbetar för en bättre och mer hållbar miljö varje dag. Vi har planer för hur vi som bolag ska utveckla och förbättra vårt hållbarhetsarbete i alla led. Vår verksamhet präglas av ett stort engagemang för att minska miljöbelastning och miljöpåverkan, vara socialt ansvarstagande och drivs på ett ekonomiskt och resurseffektivt sätt.
Och nu kommer du som hyresgäst in i bilden. Vad kan du göra för att bidra till ett mer hållbart leverne? Vi vill att du ska ha rätt förutsättningar – men för det behövs information och kunskap. Därför kommer vi att genomföra en kampanj under året där du får ta del av information, quiz och tävlingar. Håll utkik i våra kanaler – det kanske dyker upp belöningar!
Hållbar konsumtion – Del 2.
Idag står resandet och transporterna för mer än en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av koldioxid. Hur stor effekt på klimatet skulle det egentligen bli om vi planerade vårt resande mer? Till vardags kan du resa mer hållbart genom att välja cykel, buss eller tåg före bilen. Det är ett enkelt sätt att minska utsläppen och det kan ge vinster för klimatet, men också vara billigare och ge motion.
Kolla gärna in våra tips för hållbart resande i videon nedan!
Hållbar konsumtion – Del 3.
Fulfrukt
Mellan 20-50% av all mat som produceras slängs. Bland annat frukt eller grönt som har en annan färg eller form. Hjälp till att vända trenden genom att köpa råvaror som ser lite knasiga ut – de smakar lika gott! Detsamma gäller gårdagens bröd som i vissa affärer dessutom säljs ut lite billigare. Håll utkik i din lokala matbutik!
Second hand
Genom att köpa något som redan är producerat och använda det minskar du ditt avtryck på planeten. Det är också bra för plånboken! Besök gärna någon av butikerna här i stan:
- Agape Second hand
- PK Second hand
- FA-fyndet
- Systrarnas gröna
- Norra torngatans Second hand
- Busfrö Lidköping
Delningsekonomi
Hyra, dela eller låna saker istället för att äga allt själv. På så vis kan man minska konsumtionen vilket i sin tur skapar miljönytta samtidigt som man sparar pengar. Delningsekonomi kan bidra till gemenskap och social hållbarhet, till en enklare vardag och till en attraktiv kommun att leva i. Kanske kan du dela något med dina grannar eller skapa en grupp för delningsekonomi i sociala medier?
Andra tips:
Kan det väcka tankar hos dig? Kanske kan du prata med grannar i ditt hus? Endast fantasin sätter gränser!
Hållbar konsumtion – Del 4.
Minska plasten och välj miljömärkt!
Det finns flera exempel på hur plast kommer till nytta för miljön och samhället. Plast är lätt, beständigt och ofta relativt billigt. Men sättet vi använder plast på idag är i många fall inte hållbart. Baksidan av vår plastanvändning ser vi redan idag, inte minst i världshaven. Därför kommer några enkla tips till dig här nedan!
Minska plasten – Köp tandborste i miljömärkt bambu, använd bivaxduk istället för plastfolie och skippa engångsprodukterna. Det finns många hållbara alternativ på det mesta!
Välj miljömärkt och dosera rätt – Välj tvättmedel och andra hushållskemikalier som är miljömärkta. Tänk också på att inte överdosera! Oftast förbrukar vi mer än nödvändigt.